Na Nowej Zelandii panuje unikalny, chłodny klimat morski. Charakteryzuje się on stosunkowo chłodnym latem i dość łagodną zimą. Stwarza to doskonałe warunki do produkcji najlepszych odmian winorośli i win.
Jednakże winiarstwo na wyspie ma stosunkowo krótką historię. Pierwsza winnica oraz pierwsze krzaki winorośli zostały zasadzone dopiero w 1818 roku. Niestety, przewidywany wówczas szybki rozwój winiarstwa nie nastąpił ze względu na spadek cen win europejskich, na który wpływ miało zniesienie ograniczeń importowych i prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Prawdziwy rozwój winiarstwa wiązać należy z początkiem lat 60' XX wieku.
Nowa Zelandia posiada kilkanaście obszarów winiarskich obejmujących obszar dwóch wysp - Północnej i Południowej. Rozpostarte są one na przestrzeni około 1600 kilometrów, między 36 a 45 stopniem szerokości. Na Wyspie Północnej panuje cieplejszy klimat - umiarkowany morski. Zbliżony on jest i porównywany do panującego we francuskim Bordeaux. Wyspa Południowa jest chłodniejsza. Warunki tu panujące porównywane są do tych występujących w Burgundii.
Na Wyspie Północnej występuje 5 podstawowych obszarów winiarskich:
Natomiast na Wyspie Południowej występują
4 obszary:
- Marlborough
- Central Otago
- Nelson
- Cantenbury
Najlepsze SB na świecie , szczególnie to z Malborough
OdpowiedzUsuńCiekawe:) a jakas degustacja mi umknela?
OdpowiedzUsuńOj, wina Nowozelandzkie są niezwykle interesujące w smaku. Szczerze polecam. Nie, raczej żadna degustacja Cię nie ominęła ;)
UsuńMaleńki błąd... Pinot Noir (17%) we wzmiance o winach BIAŁYCH :)
OdpowiedzUsuńpoprawione ;)
Usuń