niedziela, 17 listopada 2013

Korkowe (opłata). Co to tak właściwie jest?

Z określeniem "korkowe" możemy spotkać się w wielu sytuacjach. Termin ten możemy usłyszeć m.in. przy okazji organizacji wesela bądź w chwili, gdy w czasie wizyty w winebarze czy winotece zamówimy wybrane przez nas wino. Jednakże, co dokładnie kryje się pod tym określeniem?

Cóż... wiedza na ten temat może być bardzo przydatna. Szczególnie, jeśli nie chcemy zostać "nabici w butelkę" będąc zaskoczonym pojawieniem się dodatkowych opłat związanych z zakupem alkoholu.





W przypadku wesela "korkowe" należy rozumieć jako dodatkową opłatę, którą powinno się uiścić za każdą otwartą w lokalu butelkę. Jest ono naliczane bez względu na to, czy alkohol zakupiony został w tym właśnie miejscu, czy poza nim. Najczęściej wynosi ono od 10 do 20% wartości alkoholu. Czasem bywa jednak tak, że właściciele lokalu mogą zażądać od nas wyższej opłaty.
Pamiętajmy zatem, zanim zarezerwujemy salę na wesele, warto dowiedzieć się czy "korkowe" w wybranym przez nas lokalu jest zwyczajem obowiązującym. Jeśli tam powinniśmy dowiedzieć się ile ono wynosi.
Kolejnym miejscem w którym możemy spotkać się z terminem "korkowe" są winoteki (enoteki) oraz winebary. W tym wypadku jest to opłata, która doliczana jest do ceny półkowej wina. Jest ona traktowana jako dodatek za obsługę oraz za otwarcie butelki. W niektórych winebarach organizowane są również specjalne promocje, między innymi:  "jeden dzień w tygodniu/miesiącu bez korkowego". 
Co do większości popularnych restauracji, to zazwyczaj cena wina podana w karcie zawiera już wszystko. Zarówno koszt wina, jak i koszt obsługi. Tam cena półkowa jest równa cenie wina znajdującej się w kracie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz