sobota, 22 września 2012

Nero d'Avola - czołowy szczep sycylijski





Wina sycylijskie cieszą się szerokim uznaniem. Doskonałe warunki atmosferyczne, bogata w minerały wulkaniczna gleba oraz pietyzm z jakim winiarze sycylijscy dbają o swoje miejscowe odmiany sprawia, że wina wyhodowane tutaj posiadają niesamowite walory smakowe.
Najlepszym przykładem reprezentującym wina czerwone jest - zapewnie znane wszystkim miłośnikom wina – szczep Nero d’Avola. Bywa on często określany mianem „najważniejszego czerwonego szczepu na Sycylii”. W głównej mierz wytwarzane jest ono na wschodniej części wyspy.
Po polsku powiedzielibyśmy „czerń z Avoli” co doskonale oddaje charakter tej odmiany, bowiem w tym wypadku mamy zazwyczaj do czynienia z winami dobrze zbudowanymi, o bardzo intensywnym zabarwieniu i cierpkim smaku. Winiarze sycylijscy dość często chcąc pozbyć się właśnie tego charakterystycznego posmaku umieszczają owoce winorośli – szczególnie po nocnych zbiorach - w schłodzonych kadziach co ma zapobiec przedwczesnej fermentacji.
Dobrze wyprodukowane wino z tego szczepu pozwala nam w całości poznać wszystkie jego sekrety i walory – wysoki poziom tanin, doskonale zbilansowaną kwasowość, korzenno-fiołkowy zapach i delikatny posmak jagód i śliwek.
Jednak prawdziwego renesansu i popularności Nero d’Avola możemy doszukiwać się w latach 80’ XX wieku. Szczep ten, ze względu na swoje walory i dużą zawartość alkoholu, stosowany był głównie do wzmacniania win słabszych, o mniej wyraźnym charakterze. Dziś jednak wina wytwarzane z tego szczepu cieszą się dużą popularnością i posiadają wielu zwolenników. Ja również polecam ten szczep wszystkim miłośnikom win. Jednakże nie samym winem człowiek żyje - Nero d’Avola doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, pieczeniami oraz ostrymi w smaku serami.
Wina pochodzące z tej odmiany, we włoskiej winiarskiej klasyfikacji, posiadają status DOC.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz