Wina sycylijskie cieszą się szerokim uznaniem. Doskonałe
warunki atmosferyczne, bogata w minerały wulkaniczna gleba oraz pietyzm z jakim
winiarze sycylijscy dbają o swoje miejscowe odmiany sprawia, że wina wyhodowane
tutaj posiadają niesamowite walory smakowe.
Najlepszym przykładem reprezentującym wina czerwone jest -
zapewnie znane wszystkim miłośnikom wina – szczep Nero d’Avola. Bywa on często
określany mianem „najważniejszego czerwonego szczepu na Sycylii”. W głównej
mierz wytwarzane jest ono na wschodniej części wyspy.
Po polsku powiedzielibyśmy „czerń z Avoli” co doskonale
oddaje charakter tej odmiany, bowiem w tym wypadku mamy zazwyczaj do czynienia
z winami dobrze zbudowanymi, o bardzo intensywnym zabarwieniu i cierpkim smaku.
Winiarze sycylijscy dość często chcąc pozbyć się właśnie tego
charakterystycznego posmaku umieszczają owoce winorośli – szczególnie po nocnych zbiorach - w schłodzonych kadziach co ma zapobiec przedwczesnej fermentacji.
Dobrze wyprodukowane wino z tego szczepu pozwala nam w
całości poznać wszystkie jego sekrety i walory – wysoki poziom tanin, doskonale
zbilansowaną kwasowość, korzenno-fiołkowy zapach i delikatny posmak jagód i
śliwek.
Jednak prawdziwego renesansu i popularności Nero d’Avola
możemy doszukiwać się w latach 80’
XX wieku. Szczep ten, ze względu na swoje walory i dużą zawartość alkoholu,
stosowany był głównie do wzmacniania win słabszych, o mniej wyraźnym
charakterze. Dziś jednak wina wytwarzane z tego szczepu cieszą się dużą
popularnością i posiadają wielu zwolenników. Ja również polecam ten szczep
wszystkim miłośnikom win. Jednakże nie samym winem człowiek żyje - Nero d’Avola
doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, pieczeniami oraz ostrymi w smaku serami.
Wina pochodzące z tej odmiany, we włoskiej winiarskiej
klasyfikacji, posiadają status DOC.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz