wtorek, 15 października 2013

Vinedos de Alfaro - wina z serca Hiszpanii.

Hiszpania należy do starych krajów winiarskich. Jest trzecim (po Francji i Włoszech), co do wielkości producentem win na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego sięgają po ulubioną butelkę tego trunku praktycznie każdego dnia. Stanowi ono integralną częścią ich życia. Można powiedzieć, że niemal każdy mieszkaniec Hiszpanii zna kogoś kto zajmuje się produkcją wina.




Czyż nie jest to najlepszą rekomendacją dla win stamtąd pochodzących? Wielowiekowa tradycja, pasja oraz unikalny klimat stały się kluczowymi czynnikami wpływającymi na to, iż wina hiszpańskie charakteryzują się doskonałą jakością oraz niepowtarzalnym smakiem. Na chwilę obecną, istnieją tam, aż 73 obszary, które sklasyfikować można jako miejsca, w których produkuje się wina wysokojakościowe.  

Region winiarski La Rioja w rankingu tym zajmuje piąte miejsce w ogólnej klasyfikacji produkcji wina, lecz - co najważniejsze - to właśnie z tego regionu pochodzą najlepsze jakościowo wina czerwone.
Prócz regionu Priorat jest jedynym regionem mogącym produkować wina posiadającym certyfikat pochodzenia Denominación de Origen Calificada (DOCa). Bardzo dużą wagę przywiązuje się tu do zasad. Przepisy nakazują butelkowanie win na miejscu. Nie wolno ich eksportować w kadziach, bądź butelkować poza Hiszpanią. Dzięki temu istnieje możliwości pełnej kontroli nad trunkiem przeznaczonym do sprzedaży.

Prowincja La Rioja dzieli się na trzy podstrefy znane jako: Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja. Tym, którym wyróżnia się najbardziej jest ten ostatni. W przeciwieństwie do dwóch pierwszych obszarów, charakteryzujących się klimatem nieco bardziej kontynentalnym, Rioja Baja znajduje się pod większym wpływem klimatu śródziemnomorskiego
Sprawia to, że ​obszar ten należy do najcieplejszych oraz najbardziej suchych w regionie La Rioja. Ma to jednak pewne dobre strony. Niskie zbiory często są równoznaczne z wysoką koncentracją soku w owocu, a więc bardziej treściwym oraz charakternym winem.


W tym istotnym dla  branży winiarskiej regionie, w dolinie rzeki Ebro, usytuowana jest winnica Viñedos de Alfaro. Jest to spółdzielnia zrzeszająca takie winnice jak: Pago de Rodiles, Los Señores, Cantera Buey, Las Planas oraz Lobera. Jest to jedna z ciekawszych spółdzielni reprezentujących region La Rioja.
O jakości ich win mogli przekonać się wszyscy Ci, którzy brali udział w tegorocznej IX Wystawie Win Hiszpańskich w Warszawie zorganizowanej m.in. przez Ambasadę Królestwa Hiszpanii w Polsce. 

Niestety, na chwilę obecną nie posiadają oni stałego dystrybutora na terenie naszego kraju. Z tego co udało mi się dowiedzieć, są zainteresowani nawiązaniem długoterminowej współpracy z osobami mogącymi zająć się dystrybucją ich win na terenie Polski. Życzę im, by udało im się to szybko, gdyż miałam możliwość aby zdegustować ich wina i jestem przekoana, że trafią one w podniebienia wielu osób.




Vinedos de Alfaro została założona w 1974 roku, jednakże sam budynek winiarni powstał stosunkowo niedawno.  Winogrona tam uprawiana są poddane starannej selekcji. Pochodzą one z takich sztandarowych sz Graciano, Grenacha Tinta, Mazuelo, Tempranillo (czerwone) oraz Viura (białe). Przerabia się tu, aż 700,000 kg winogron rocznie!
Wina tu produkowane pochodzą wyłącznie z winogron uprawianych na terytorium winnicy. Zbierane są metodą tradycyjną. Wyjątkowa dbałość, staranność oraz zachowanie najwyższych zasad higieny powodują, iż ich wina odznaczają się najwyższą jakością oraz doskonałym smakiem. Świadczą o tym liczne nagrody oraz medale otrzymane na międzynarodowych konkursach.

Warto zaznaczyć, iż wina leżakują tu w piwnicach, w beczkach wykonanych z amerykańskiego oraz francuskiego dębu. Na chwilę obecną znajduje się tu 800 beczek, które dostarczone zostały przez różnych wytwórców. 



W swej ofercie posiadają kilka kluczowych marek. Należą do nich:

Linia win podstawowych:
  1. REAL AGRADO: wśród których znajdziemy wina białe (white), czerwone (red) oraz różowe (rose). Wina te nie są starzone w beczkach (joven).
  2. CONDE DEL REAL AGRADO: wina starzone w beczkach dębowych. Są to wyłącznie wina produkowane ze szczepów czerwonych (reserva oraz crianza).
  Linia win specjalnych: 
(wina pochodzące z tych kolekcji należą do win autorskich oraz win o limitowanych produkcji. Są one produkowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron oraz leżakują w najwyższej jakości dębowych beczkach).
  1. RODILES ANADA: Wina pochodzące z limitowanych produkcji. Produkowane z czterech czerwonych szczepów uprawianych w Rioja.
  2. RODILES VENDIMIA SELECCIONADA: Wina produkowane z wyselekcjonowanych winogron Greciano, przechowywane w beczkach wykonanych w 50% z francuskiego oraz w 50% z amerykańskiego dębu. 


 Chcąc wpłynąć na bardziej świadomy wybór win, uważam, iż warto rozszyfrować terminy które pojawiły się powyżej tj. Crianza, Reserva oraz Gran Reserva. Odnoszą się one do win z pochodzących z krajów hiszpańskojęzycznych i mówią ile lat wino spędziło w beczce dębowej. I tak:
  • Joven - to wina młode. Są gotowe do sprzedaży już w następnym roku po zbiorach. Nie są one przechowywane w beczkach.
  • Crianza - to wina wysokojakościowe. Termin ten oznacza, że wino czerwone przed wypuszczeniem go na rynek z winnicy dojrzewało przez min. 2 lata (z tego przez min. rok w beczce i przez rok w butelce. Dla win białych okres ten skrócony jest do 6 miesięcy).
  • Reserva - wina bardzo wysokiej jakości. Termin "Reserva" informuje, że wino czerwone przed wypuszczeniem go na rynek dojrzewało przez min. 3 lata (z tego przez rok w beczce oraz przez 2 lata w butelce). Wina białe dojrzewają przez przez min. 2 lata (z tego, co najmniej, przez 6 miesięcy w beczkach dębowych).
  • Gran Reserva - Wina najwyższej jakości, pochodzące z najlepszych roczników. Wina czerwone przed wypuszczeniem ich na rynek dojrzewają przez minimum 5 lat (z tego przez 2 lata w beczce i przez 3 lata w butelce). Wina białe muszą leżakować przez 4 lata, (min. 6 miesięcy w dębowych beczkach).

Dzięki uprzejmości winnicy dostałam uzyskałam możliwość przetestowania dwóch z produkowanych tu win:

  • REAL AGRADO ROSADO
Nie zaliczam się do osób, które szczególną miłością darzą wina różowe. Uważam je za temat dość trudny. Tylko kilka win różowych klasyfikuję jako pijalne. To wino uważam za całkiem poprawne. Jest ono produkowane w 100% z gron Garnacha Tinta. Uwagę przykuwa jego miły dla oka kolor. Nie jest zbyt landrynkowy, ładnie prezentuje się w kieliszku. Nos słodki i owocowy. W szczególności wyczuwalne były delikatne nuty czerwonych owoców (wiśnie, poziomki, maliny). W ustach nieco bardziej cierpkie. 



  • RODILES
Uważam, że tzw. "wina autorskie" potrafią stanowić prawdziwe wyzwanie. Proporcje w tym wypadku okazują się być bardzo ważne. Czasem niewielkie zmienne potrafią dać bardzo ciekawe efekty. Tak jest i przy tym winie. Jest to mieszkanka (w proporcji 1:4) Graciano, Tempranillo, Mazuelo oraz Garnacha. Bardzo podoba mi się jego intensywnie czerwona barwa. Wino to charakteryzuje się ciekawym, intensywnym i dość płaskim nosem. W ustach wyczuwalne są przyprawy korzenne i wiśnie. Dość długi finisz. Nie jest to wino proste, lecz doceni je z pewnością koneser dobrych i intensywnych smaków. Wino to idealnie komponuje się z tapas, czerwonym mięsem i ostrymi serami.

1 komentarz :

  1. Podoba mi się tutaj, super stronka. Pozdrawiam

    Take a look at my web-site :: moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń