Miejsce pochodzenia: Sycylia, Włochy
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: Nero d'Avola
Rok produkcji: 2014
Zawartość alkoholu: 12 %
Miejsce zakupu: otrzymane w prezencie
Ocena końcowa: 5,5/6
Jak bardzo stęskniłam się za tym smakiem! Nie wiem dlaczego tak dawno nie pojawiała się tu żadna recenzja Nero d'Avola - kwintesencji Sycylii, która zamknięta jest w jednej kropli. Wiem, że brzmi to trochę patetycznie, ale ja w szczepie tym odnajduję niemal zawsze intensywność oraz przyjemną cierpkość połączoną z krągłością owocu. Cechy te przywodzą na myśl to czym jest dla mnie sycylijska ziemia.
Należy pamiętać jednak, że inne będzie Nero d'Avola, które zostało wyprodukowane z winogron porastających Etnę, a inne będzie to, które pochodzić będzie z południowo-zachodniej części wyspy. Jak przestawia się wino, które otrzymamy od Cantine Europa? Zapraszam do recenzji...
Jak zwykle zaczynamy od oceny koloru wina. Bardzo przyjemna fioletowo - rubinowa czerwień. Głęboka i intensywna. W ustach lekko ziemiste z wyraźnymi nutami wiśni i porzeczki. Finisz nieskomplikowany, niezbyt długi.
Zdecydowanie polecam!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz