czwartek, 30 października 2014

Mango lassi

Nie samymi winami oraz koktajlami alkoholowymi człowiek żyje ;) Przedstawiam zatem przepis z wykorzystaniem jednego z popularniejszych owoców egzotycznych tj. z mango. Mój stosunek do niego określiłabym jako ambiwalentny. Solo czy jako dodatek do sałatek nie smakuje mi za bardzo. Jednak jako składnik lekkiego koktajlu na bazie jogurtu sprawdza się doskonale. 

Mango Lassi jest charakterystycznym napojem dla kuchni indyjskiej. W oryginalnym przepisie przygotowuje się go na bazie jogurtu (lub maślanki) oraz mieszanki orientalnych przypraw. W swojej wersji sięgam najczęściej po gęsty jogurt naturalny. Koktajl jest wówczas bardziej kremowy i sycący :)



MANGO LASSI

Przepis (na 2 porcje)
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • kilka kostek lodu
  • szczypta cukru (opcjonalnie - można pominąć jesli mango jest słodkie i mocno dojrzałe)
W misce miksera kielichowego umieścić mango, jogurt naturalny, kardamon, kostki lodu i cukier. Miksujemy, aż konsystencja stanie się aksamitna.
Podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce. 

1 komentarz :

  1. Zamiast jogurtu naruralnego sprawdza się też maślanka, bo ma lżejszą konsystencję.

    OdpowiedzUsuń