sobota, 11 października 2014

Domowy likier

Nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego likieru. Tym bardziej, jeśli do jego przyrządzenia potrzebne są tylko dwa składniki. Gęsty, kremowy. Idealny na domowe przyjęcia. (Zamiast słodzonego mleka skondensowanego możemy sięgnąć po mleko zagęszczone "krówkowe". Zaoszczędzimy sobie w ten sposób czas, ponieważ takiego mleka nie musimy już gotować. Wystarczy po prostu zmiksować je z wódką.)




Składniki:

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (musi być słodzone!)
  • 500 ml. wódki
Puszki z mlekiem skondensowanym przełożyć do dużego garnka. Następnie, gotować na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Ostudzić. Gotową masę przełożyć do dużej miski. Dolać wódkę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotowy likier przelać do wysokiej butelki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz