Miejsce pochodzenia: Polska
Zawartość alkoholu: 4,5 %
Cena: ok. 4,80 zł
Miejsce zakupu: Alma
Ocena końcowa: 5,54/6
Jestem zwolenniczką wytrawnych
cydrów, odznaczających się wyraźną owocową nutą. Moim zdaniem „Green Mill
Cider” stanowi doskonały przykład połączenia wszystkich tych cech. Przypomina
mi on w smaku cydry, które spotkać możemy w północnej Francji, kraju będącego
uznawanym za ojczyznę tego trunku.
Przechodząc jednak do meritum - jak opisać
mogę produkt, który miałam okazję zdegustować. Po pierwsze, uwagę przykuwa jego
korzystna prezencja w kieliszku. Odznacza się on nieco ciemniejszym, niż większość
znanych mi cydrów, zabarwieniem. Jest on delikatnie nagazowany, bąbelki jednak
nie ulatniają się zbyt szybko. Przy nalewaniu pojawia się również piana, która
jednakże bardzo szybko zanika. „Green Mill Cider” ma bardzo przyjemną nutę
zapachową - delikatna słodycz jabłek to coś, co pojawia się od razu przy otwarciu
butelki. Smak jest wysoce harmonijny. Bardzo dobra równowaga słodyczy
pochodzącej z owoców i kwasowości nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Tym co
przychodzi mi na myśl w czasie degustacji to duża świeżość i lekkość. Picie
„Green Mill CIder” jest dużą przyjemnością.
Na koniec warto odnotować również,
że posiada on bardzo ładną, nieco futurystyczną etykietę. Cydr ten produkowany jest przez Kompanię
Piwowarską. Ma 4,5 % alkoholu. Warto zwrócić również uwagę na jego skład.
Produkowany jest on wyłącznie z zagęszczonego soku jabłkowego oraz drożdży
cydrowych. Nie zawiera on dodatku w postaci białego cukru. Jest to według mnie
duża zaleta „Green Cider Mill”, ponieważ pozwala to nam cieszyć się jego
naturalnym smakiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz