poniedziałek, 24 listopada 2014

Degustacja win chilijskich w ramach Tygodnia Gastronomii Chilijskiej


Od kilku lat zaobserwować można ekspansję win chilijskich na naszym rodzimym rynku. Ambasada Chile w Polsce oraz biuro handlowe Prochile organizują m.in. cykliczne degustacje win oraz spotkania tematyczne promujące ten kraj oraz produkty z niego pochodzące. Ich zabiegi trafiają na podatny grunt. Etykiety pochodzące z Nowego Światu są u nas lubiane i coraz częściej wybierane przez polskich konsumentów.

 Pod koniec października miałam okazję wziąć udział w jednym z nich. W ramach odbywającego się wówczas "Tygodnia Gastronomii Chilijskiej" zostałam zaproszona na kolację w hotelu Bristol, która połączona została z degustacją win z winnicy Concha Y Toro. 

I część spotkania czyli degustacja komentowana poprowadzona została przez znanego w środowisku winiarskim Matiasa Glusmana (sommeliera posiadający stopień Diploma oraz Certified Tutor Wine & Spirit Education Trust), natomiast zaserwowane w czasie II części spotkania potrawy przygotowane zostały przez Matiasa Palomo - chilijskiego mistrz kuchni. 

W czasie degustacji komentowanej spróbowaliśmy win pochodzących z dwóch różnych linii win.
  1. Casillero Del Diablo - powstaje z wyselekcjonowanych winogron.  Wina te charakteryzują się bogatym bukietem i szerokim spektrum zbalansowanych smaków. Odpowiednie dla osób poszukujących win premium w dobrej cenie.
  2. Marques de Casa Concha - Wszystkie wina z tej marki nigdy nie otrzymały niższej noty niż 90 punktów w prestiżowym rankingu magazynu Wine Spectator, czy ocenach przyznawanych przez Roberta Parkera. Charakteryzują się silną koncentracją owoców i bardzo dobra strukturą.
W czasie wine tastingu miałam okazję spróbować m.in.:
  • Casillero del Diablo Chardonnay 
  • Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 
  • Don Melchor 
  • Marques Casa Concha Cabernet Sauvignon 

Pierwsze wino kojarzyłam już wcześniej ze sklepowych półek. Całkiem przyjemne, dość lekkie o owocowym posmaku (zielone jabłka). Idealne na niezobowiązujące spotkania. 
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon oceniłam jako całkiem poprawnego "caberneta". Wyraziste w smaku i kolorze. Właściwy poziom kwasowości i garbników. Przyjemny, dość długi finisz. 
Moim faworytem okazał się jednak Marques Casa Concha Cabernet Sauvignon. Przepiękna rubinowa barwa. Wyrazisty aromat czerwonych owoców (wiśni, jeżyny, czarnej porzeczk) z delikatnymi nutami czekolady i korzennych przypraw. Aksamitny, gładki smak i wyczuwalne taniny. 

Muszę przyznać, że Matias Glusman świetnie sprawdził się jako prowadzący w I części spotkania. Jego anegdoty oraz opowieści na temat poprawnej degustacji win bez wątpienia ubarwiły nasze kameralne spotkanie.

Po wine testingu zostaliśmy zaproszeni na drugą część spotkania. W czasie uroczystej kolacji zaserwowano nam flagowe potrawy przygotowanymi przez chilijskiego mistrza kuchni. Mieliśmy okazję spróbować:
  •  ceviche z pudrem z popcornu, 
  •  smażony chleb z tatarem w stylu chilijskim
  • curanto z łososia w posypce z zielonej pietruszki z czosnkiem
  • duet mięs... pieczone żeberka i polędwica z ziaren mote i suszonych grzybów.
  • Borgona i kokosowe korki 
  • Tarta z gruszkami, rodzynkami i orzecha włoskimi podana z lodami
Każde zaserwowane w czasie kolacji danie zostało połączone z odpowiednim winem - według rekomendacji Glusmana. 


























Za zaproszenie na spotkanie dziękuję Consultingandmore.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz