poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Pieczona dynia

Pieczona dynia. To ostatnimi czasy hit mojej kuchni. Za co ją lubię? Jest wszechstronna. 
Z pieczonej dyni przygotować można doskonałą zarówno pastę kanapkową, jak i mus czy pożywną zupę. Sprawdzi się również jako farsz do pierogów czy naleśników. Natomiast, jeśli w trakcie pieczenia dodamy do niej odrobinę miodu i cynamonu otrzymamy ciekawy gorący deser - idealny na jesienne wieczory.
 

PIECZONA DYNIA
Składniki:
-dynia (najlepiej hokkaido)


Z umytej dyni usuwamy pestki z gąbczastą częścią. Skórkę zostawiamy. Dynię kroimy na kawałki (jeśli jest niewielkich rozmiarów możemy, po przekrojeniu na pół, upiec ją w całości) i układamy, skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok. 45 min. Upieczona dynia powinna być miękka i kremowa.

1 komentarz :

  1. ja taką pieczoną pochłaniam kilogramami.... ten smak! jem codziennie i nigdy mi się nie znudzi! jestem na TAK!!!

    OdpowiedzUsuń