Uwielbiam Aperol. Nie jest niestety popularny w naszym kraju - szerzej znany jest szczególnie wśród osób, które miały okazję spędzać wakacje lub mieszkać we Włoszech. W Polsce Aperol odszukać możemy na półkach niektórych dobrze zaopatrzonych sklepów z alkoholem lub w sklepach z włoskimi produktami. Niestety, jego cena jest zazwyczaj znacznie wyższa niż w kraju jego pochodzenia...
Aperol charakteryzuje się słodko-gorzkim smakiem i intensywnym pomarańczowym zabarwieniem. Stanowi bazę dla jednego z popularniejszych włoskich drinków czyli "aperol spritz" (o którym pisałam już w zeszłym roku).
Aperol odznacza się niską zawartość alkoholu tj. 11%. Jego dokładny skład nie jest jednak znany. Wiadomo jednak, że jest on połączeniem kilku różnych ziół i korzeni, które nadają mu interesujący posmak pomarańczy i rabarbaru.
Aperol można pić solo, jednak najlepiej sprawdzi się jako składnik drinków. Poniżej przedstawiam moje ulubione koktajle alkoholowe z jego udziałem:
- APEROL ORANGE:
aperol 40ml, sok pomarańczowy, kostki lodu
Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i dopełniamy
sokiem pomarańczowym, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
- APEROL CRANBERRY:
Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i dopełniamy sokiem żurawinowym, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
- APEROL SODA
Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i odrobinę wody sodowej, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
- APEROL ITALIAN SLING
Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol, gin, wodę sodową oraz sok pomarańczowym do smaku, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz