niedziela, 1 czerwca 2014

Kuchnia włoska z makaronami Malma - warsztaty



Makarony królują we włoskiej kuchni. Nie ma co do tego wątpliwości. Jest to typowe "primo piatto" (wł. pierwsze danie), które mieszkańcom Italii, zastępuje zazwyczaj wiodącą  u nas prym zupę. Dania z wykorzystaniem makaronów nie wymagają zazwyczaj dużej znajomości sztuki kulinarnej. Ponadto przygotowuje się je stosunkowo szybko - najwięcej czasu zajmuje ugotowanie samego makaronu. Jednakże co najważniejsze - niemal zawsze smakują doskonale :)
Dania makaronowe zaczynają pojawiać się coraz częściej na polskich stołach. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ dania na bazie (z dodatkiem) tego produktu lubię bardzo. Osoby, które chciałyby dowiedzieć się czegoś więcej na temat jakie makarony pasują do jakich sosów (wiedza, którą zdobyłam mieszkając w Italii) odsyłam do jednego ze wcześniejszych wpisów klik. 




Wracając jednak do sedna sprawy - w ostatnią sobotę (24 maja b.r.) miałam okazję uczestniczyć w interesujących warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez markę "Malma" - "Kuchnia makaronowa we włoskim stylu". Odbyły się one w kulinarnym studio marki "Kenwood" przy ul. Puławskiej w Warszawie. Bardzo się ucieszyłam kiedy usłyszałam, że warsztaty poprowadzi rodowity Włoch (Sycylijczyk z prowincji Siracusa) - Andrea Scarantino.Mieszkańcom Warszawy jest znany przede wszystkim jako szef kuchni z restauracji Mamma Marietta. 




Na samym początku zostaliśmy powitani przez przedstawicieli firmy Malma oraz Synertime. Przy kieliszku białego wina (idealne na upał!) dowiedzieliśmy się kilku ciekawostek na temat marki oraz istoty zdrowego żywienia. Następnie, udaliśmy się do kuchni, gdzie zostaliśmy podzieleni na trzyosobowe grupy. Moimi współtowarzyszkami zmagań kulinarnych tego dnia była Kasia z Królestwa Garów oraz Eliza z Kuchennego Bałaganu. Każdy z nas miał za zadanie przygotować potrawę, którą wcześniej - na naszych oczach - przygotowywał A. Scarantino. Później, przy swoich stanowiskach staraliśmy się odtworzyć poznane przez nas smaki. Atmosfera w czasie przygotowywania potraw była niemalże rodzinna. Czułam się niczym w kuchni włoskiej mamy. W czasie gotowania mogliśmy, w każdej chwili, skorzystać z pomocy naszego włoskiego szefa kuchni lub innych uczestników warsztatów. Podczas naszych kulinarnych zmagań przygotowaliśmy trzy potrawy: spaghetti z sosem na bazie trzech różnych pomidorów z dodatkiem jagnięciny i świeżej bazylii, penne ze szparagami, serem mascarpone i parmezanem (moim zdaniem najlepsza potrawa tych warsztatów) oraz "lekki jak piórko" deser owocowy (truskawki, borówki, maliny) zwieńczony kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. 

Prawdziwe delicje! :)

Warsztaty z Malmą na pewno na długo pozostaną w mojej pamięci. Dzięki organizatorom będę miała okazję wykorzystać zdobytą wiedzę w przyszłości, tworząc własne wariacje smaków. 
Bo taka właśnie jest kuchnia włoska, Prosta, szybka i dość często spontaniczna.




1 komentarz :

  1. Pyszności. Dania makaronowe wyglądają obłędnie !

    OdpowiedzUsuń