Placki z boczniakami. Danie proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Dlaczego warto wprowadzić boczniaki do naszej codziennej diety? Grzyby te zawierają łatwo przyswajalne białko. W porównaniu z innymi grzybami posiadają dużo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, selen, żelazo, fosfor czy cynk. Są bogate w witaminy z grupy B. Regularne jedzenie boczniaków obniża poziom złego cholesterolu. Jednakże, przede wszystkim są bardzo smaczne.
PLACKI Z BOCZNIAKAMI
awierają
bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to bardzo mało
kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto znajdziemy w
nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.Dla
awierają
bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to bardzo mało
kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto znajdziemy w
nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Grzyby
zawierają bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to
bardzo mało kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto
znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Grzyby
zawierają bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to
bardzo mało kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto
znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Grzyby
zawierają bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to
bardzo mało kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto
znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Grzyby
zawierają bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to
bardzo mało kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto
znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Grzyby
zawierają bardzo dużą ilość dość dobrze przyswajalnego białka, za to
bardzo mało kalorycznych cukrów. Boczniaki nie są tu wyjątkiem. Ponadto
znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych, bardzo potrzebnych dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, magnez, fosfor, żelazo,
potas, cynk, selen. W boczniakach stwierdzono również substancje
chroniące przed niektórymi nowotworami. Regularne jedzenie tych grzybów
obniża poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki zawierają sporo witamin
z grupy B, w tym kwas foliowy. Pomaga on na dolegliwości z układem
krążenia oraz jest niezbędny kobietom w ciąży.
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków (ok. 400 g)
- 1 szklanka mąki (użyłam kukurydzianej)
- 1 jajko
- ok. szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki świeżej bazylii
- 1/2 łyżki świeżego lubczyku
- pieprz do smaku
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasto dodać przyprawy i boczniaki, pokrojone uprzednio w kostkę.
Smażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
boczniaki? pierwszy raz o czymś takim słyszę :) ale wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuń