wtorek, 18 marca 2014

Tarta z boczniakami i cebulą

Lubię eksperymentować z wytrawnymi tartami. Przygotowuję je nawet częściej niż te słodkie. Dotychczas przygotowując farsz grzybowy sięgałam po pieczarki, których nigdy u mnie nie brakuje. Tym razem wykorzystałam boczniaki. Był to strzał w dziesiątkę. Kruche, lekko słone ciasto idealnie komponuje się z farszem grzybowo-cebulowym.

Do tarty podałam Nero d'Avola Syrah, Terre Siciliane, 2012




TARTA Z BOCZNIAKAMI

CIASTO
-250 g mąki
 125 g zimnego masła
-2 jajka
-sól

FARSZ
-300 g boczniaków
-2 cebule
-1 jajko
-1 mały jogurt naturalny (lub 200 ml śmietany)
-sól i pieprz

Zagniatam ciasto. Następnie, wkładam je do lodówki na ok. 40 min. Po upływie tego czasu rozwałkowuję ciasto i wykładam nim formę. Podpiekam je w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok. 15-20 min. Ciasto dobrze jest wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia i czymś obciążyć (np. fasolą, grochem), żeby nie urosło. Cebulę i boczniaki podsmażam na maśle. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajko i jogurt (śmietanę) miksuję na jednolitą masę i dodaję do wystudzonego farszu.
Gotowy farsz wykładam na podpieczony spód. Całość zapiekam przez ok. 25-30 min.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz