Rosół. Kocham miłością bezgraniczną. To bez wątpienia królowa polskich zup (choć według niektórych rosół to nie zupa. Rosół to rosół). Każdy ma chyba swój własny sposób na jego przygotowanie, taki który wyniósł z rodzinnego domu.
Domowy rosół pojawia się na moim stole niemal w każdy weekend. Choć już kilkakrotnie spotkałam się z jego wersją przygotowywaną na mięsie wołowym, kaczym lub mieszanym, ja zawsze sięgam po mięso kurze. Serwuję go zawsze z makaronem. Rosół to również potrawa ekonomiczna. Z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę warzywną, zaś mięso kurczaka idealnie nada się na zapiekankę, nóżki (galart) lub farsz do pierogów.
Rosół domowy
Składniki
-połówka kurczaka
-włoszczyzna (3 marchewki, kawałek pora, selera i pietruszki)
-cebula
-kilka ząbków czosnku
-lubczyk
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-sól i pieprz
Kurczaka umyć dokładnie. Zalać zimną wodą. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Warzywa dodać do garnka. Cebulę można uprzednio przypalić palnikiem. Bardzo powoli doprowadzić do zagotowania i od razu zminimalizować ogień palnika do minimum. Następnie dodać przyprawy. Polecam korzystać ze świeżych ziół. Ja zawsze sięgam po świeży lubczyk i niezmielone ziarenka pieprzu. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 2 -3 godziny.
Rosół podawać z makaronem i świeżą pietruszką.
to wywar z kurczaka a nie rosół. Rosół gotuje się z kilku rodzajów mięsa.
OdpowiedzUsuńRosół nie musi być gotowany na kilku rodzajach mięsa ;)
UsuńNajlepszy rosół to rosół z domowej kaczki. Ewentualnie kaczka + kura. Kto nie posmakował ten nie wie jakiego cudownego aromatu i koloru dodaje kaczucha!
OdpowiedzUsuń