"Kurs wiedzy o winie" autorstwa Jancis Robinson to niezwykle interesująca pozycja literacka, która pod koniec listopada b.r. ukazała się w księgarniach nakładem IVV Media Sp. z.o.o.
Pierwsze wydanie tej książki, w polskiej wersji językowej, pojawiło się w 2003 roku. Najnowszy egzemplarz został poprawiony oraz uzupełniony m.in. o rozdział opracowany przez Ewę Rybak, który poświęcony został naszym rodzimym winom oraz winnicom.
Zanim przejdę do recenzji książki warto poświęcić chwilę uwagi jej autorce. Jancis Robinson - bo o niej mowa - jest jednym z najważniejszych krytyków
winiarskich na świecie. Jest również uznaną autorką książek. Warto wspomnieć, iż otrzymała ona tytuł
„Master of Wine” (MW). Jest to kwalifikacja, która przyznawana jest wyłącznie osobom o potwierdzonej wiedzy o winie. Obecnie, kwalifikację taką posiada jedynie 21
osób.
"Kurs wiedzy o winie" to książka, która została podzielona na cztery rozdziały, w których omówione zostały kolejne zagadnienia. Świat wina jest w niej przedstawiony w wielu aspektach.
Rozdział pierwszy zatytułowany "skorzystać jak najwięcej" wyjaśnia m.in. w jaki sposób poprawnie odczytywać etykiety, jak łączyć wino z jedzeniem, jak powinno się serwować wino oraz czym należy kierować się wybierając wino w restauracji.
W części drugiej, krok po kroku, przedstawiony zostaje proces tworzenia wina, poczynając od sposobu uprawy winorośli do samej produkcji. Zostało w nim uwzględnione m.in na czym polega wyrób win musujących oraz słodkich.
W rozdziale trzecim scharakteryzowane zostały najpopularniejsze odmiany winorośli, zaś w części ostatniej zatytułowanej "świat wina" czytelnik może zagłębić się w kompleksowe rozważania na temat najważniejszych krajów winiarskich. Fascynującą podróż po świecie win odbędziemy m.in. we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Austrii, USA, Chile, Australii, RPA czy Nowej Zelandii.
W części drugiej, krok po kroku, przedstawiony zostaje proces tworzenia wina, poczynając od sposobu uprawy winorośli do samej produkcji. Zostało w nim uwzględnione m.in na czym polega wyrób win musujących oraz słodkich.
W rozdziale trzecim scharakteryzowane zostały najpopularniejsze odmiany winorośli, zaś w części ostatniej zatytułowanej "świat wina" czytelnik może zagłębić się w kompleksowe rozważania na temat najważniejszych krajów winiarskich. Fascynującą podróż po świecie win odbędziemy m.in. we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Austrii, USA, Chile, Australii, RPA czy Nowej Zelandii.
"Kurs wiedzy o winie" to pozycja obowiązkowa na półce każdego miłośnika win. Zarówno wprawieni winomani, jak i laicy znajdą w niej coś dla siebie. Przyda się ona każdemu kto chciałby nauczyć się w fachowy sposób degustować wino. W podrozdziale zatytułowanym "jak degustować wino" znaleźć można m.in. opis ćwiczeń degustacyjnych oraz koło aromatów. Książka ta została napisana w przystępny sposób. Autorka posługuje się zrozumiałymi dla wszystkich zwrotami.
Dodatkową wartością tego wydania jest to, iż zostało ono przetłumaczone oraz zredagowane przez najlepszych fachowców w dziedzinie winiarstwa. Dzięki temu "Kursu wiedzy o winie" wyróżnia się wysoką jakością edytorską oraz merytoryczną.
Dodatkową wartością tego wydania jest to, iż zostało ono przetłumaczone oraz zredagowane przez najlepszych fachowców w dziedzinie winiarstwa. Dzięki temu "Kursu wiedzy o winie" wyróżnia się wysoką jakością edytorską oraz merytoryczną.
Dane szczegółowe:
Tytuł: "Kurs wiedzy o winie"
Autor: Jancis Robinson
Wydawca: IVV Media Sp.z.o.o
Tłumaczenie: Opracowanie zbiorowe
Wydawca: IVV Media Sp.z.o.o
Tłumaczenie: Opracowanie zbiorowe
Rok wydania: 2013
Okładka: twarda
Okładka: twarda
Liczba stron: 359
Cena: 99 zł
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz