Nazwa: Baywood
Rodzaj: Ruby Cabernet
Miejsce pochodzenia: Kalifornia, USA
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Zawartość alkoholu: 13 %
Rocznik: 2010
Miejsce zakupu: Lidl
Cena: 9,99 zł
Ocena końcowa: 4,5/6
Zdecydowałam się na zakup tego wina ze względu na rzadko spotykany szczep. Ruby Cabernet to krzyżówka powstała z połączenia Cabernet Sauvignon z odmianą Carignan.
Wariacja ta została stworzona w 1936 roku przez dra Harolda Olmo, badacza z Kalifornii. Jego celem było stworzenie szczepu posiadającego cechy Carignanu (odznaczającego się wysoką tolerancją na niekorzystne warunki atmosferyczne) oraz Cabernet Sauvignon (charakteryzującego się dobrą jakością i strukturą). W wyniku eksperymentów dr Olmo stworzył winorośl odporną na suszę i silne wiatry, dającą zarazem dobre jakościowe wina.
Muszę przyznać, iż eksperyment ten można uznać za w pełni udany. Ruby Cabernet od Baywood jest winem dobrze zbudowanym. Ma charakterystyczny, dość kwaskowaty posmak. Wyczuć w nim jednak można lekką nutę owocową. Wypełnione jest delikatnym aromatem czarnej porzeczki oraz wanilii. Ma dość długi i bogaty finisz.
wtorek, 8 stycznia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Kalifornia przebija Włochy,oszukańcze napoje rodem ze zbiorników po paliwie.Vide Bardolino z Biedrońki.Syf(przepraszam),który wykręca podniebienie na lewą stronę.
OdpowiedzUsuń