
Miejsce pochodzenia: Baskonia, Hiszpania
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 80% Hondarribi Zuri (endemiczny szczep występujący w Kraju Basków) i 20% Chardonnay
Rok produkcji: 2016
Zawartość alkoholu: 11,5 %
Miejsce zakupu: otrzymane w prezencie
Cena: 5-10 Euro
Ocena końcowa: 4,5/6
Wino to otrzymałam w czasie Wystawy Win Hiszpańskich. Wzbudziło moje duże zaciekawienie ze względu na dominujący w nim szczep oraz miejsce produkcji. Pochodzi ono z Kraju Basków. Region ten nie jest raczej kojarzony z wysokojakościowymi winami.
Rzeczą niezwykle interesującą są winogrona z których zostało ono wyprodukowane (a dokładniej stanowią one 80% jego składu) czyli Txakoli. Odznaczają się tym, że otrzymuje się z nich wina lekkie, delikatnie musujące oraz o bogatym cytrusowo-kwiatowym bukiecie. Alkohol w txacoli rzadko
przekracza 11%. Często porównuje się je z portugalskim vinho verde. Zasadniczą różnicą są dwa endemiczne szczepy: hondarrabi zuri (biały) i hondarrabi beltza (czerwony).
Prawie wszystkie txakoli to wina białe.
Dość teorii. Pora na ocenę.
W nosie na pierwszy plan wysuwają się cytrusowe aromaty. W ustach delikatnie musujące, ze zdecydowaną kwasowością. Długi finisz z akcentami słonej, morskiej wody. Dość proste, według mnie brakuje w nim mineralności. Idealnie skomponowały by się z ostrymi i wyraźnymi w smaku serami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz