Chile jest krajem o interesującym położeniu geograficznym. Rozciąga się wąskim pasem o długości przekraczającej 4300 km, zaś średnia szerokość tego państwa wynosi jedynie 177 km. Z tego względu Chile jest niezwykle zróżnicowane pod względem warunków geograficznych, gleby oraz klimatu.
Gospodarka tego kraju oparta jest w głównej mierze na rolnictwie, turystyce, rybołówstwie oraz winiarstwie. Pierwsze winogrona dotarły w te rejony z hiszpańskimi misjonarzami z początkiem XVI wieku. Z powodu zróżnicowania geograficznego tutejsze winiarstwo jest niezwykle różnorodne. Chile posiada 13 regionów winiarskich.
Do jednego z najbardziej interesujących należy Dolina Casablanca. Ze względu na warunki klimatyczne jest ona zbliżona do Doliny Napa w Kalifornii. Region ten jest odpowiedni do produkcji znakomitych Chardonnay, Pinot Noir oraz Sauvignion Blanc.
Innym ciekawym miejscem jest Dolina Elequi. Jest najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim kraju. Dodatkowo jest także najwyżej położona. Dojrzewają tu winogrona dające wspaniałe i niepowtarzalne Syrah. Posiadają dzięki temu ostry, a zarazem świeży smak.
Do jednego z najbardziej interesujących należy Dolina Casablanca. Ze względu na warunki klimatyczne jest ona zbliżona do Doliny Napa w Kalifornii. Region ten jest odpowiedni do produkcji znakomitych Chardonnay, Pinot Noir oraz Sauvignion Blanc.
Innym ciekawym miejscem jest Dolina Elequi. Jest najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim kraju. Dodatkowo jest także najwyżej położona. Dojrzewają tu winogrona dające wspaniałe i niepowtarzalne Syrah. Posiadają dzięki temu ostry, a zarazem świeży smak.
Najpopularniejszymi
czerwonymi szczepami są tu Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, oraz Syrah. Do najważniejszych odmian białych należą Sauvignon Blanc oraz Chardonnay
W marcu miała okazję wziąć udział w branżowej degustacji win chilijskich zorganizowaną przez Trattorię oraz ProChile.
W czasie degustacji ogólnej mieliśmy możliwość poznania wszystkich regionów winiarskich Chile.
Do gustu przypadły mi m.in. wina pochodzące z winnicy Alta Alcurnia. Rreklamowane były pod hasłem: "polskie wino z Chile". Winnica ta została założona przez syna polskich emigrantów.
W moje kubki smakowe wpasował się w szczególności kupaż z dominacją endemicznego Carmenere. Wino ładnie prezentowało się w kieliszku, a charakteryzował je posmak czerwonych owoców oraz silny aromat dębowej beczki.
Zainteresowały mnie również wina zaprezentowane przez Vina Valdivieso. Ich pierwotna działalność opierała się na winach musujących. Dopiero od lat 80' XX wieku rozszerzyli swą ofertę o wina niemusujące.
W moje kubki smakowe wpasował się w szczególności kupaż z dominacją endemicznego Carmenere. Wino ładnie prezentowało się w kieliszku, a charakteryzował je posmak czerwonych owoców oraz silny aromat dębowej beczki.
Zainteresowały mnie również wina zaprezentowane przez Vina Valdivieso. Ich pierwotna działalność opierała się na winach musujących. Dopiero od lat 80' XX wieku rozszerzyli swą ofertę o wina niemusujące.
Bardzo spodobało mi się ichniejsze Cabernet Sauvignion Reserva z 2010 roku. Było zaskakująco świeże, owocowe i delikatne.
Interesująco zaprezentowała się również winnica Vina Quintay S.A. Specjalizują się w produkcji win Grand Reserve oraz Reserve. Muszę przyznać, że ich Quintay,
Q Syrah z 2011 roku było naprawdę wyjątkowe. W smaku odznaczało się lekkim posmakiem pieprzu i wiśni.
Zachęcam wszystkich do poznawania win z Nowego Świata. W szczególności z Chile ponieważ wina z tego kraju odznaczają się świeżością oraz ciekawymi, intensywnymi aromatami. Warto spróbować.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz