Hotel La Regina w Warszawie powoli staje się jednym z najpopularniejszych miejsc gdzie organizuje się branżowe degustacje win. W zeszły piątek (tj. 15 lutego) uczestniczyłam w zorganizowanym tam "the 1st annual tasting of Portuguese Wines". Na wydarzenie to zaprosił nas "Magazyn WINO" we współpracy z "Portugalski świat".
Dzięki degustacji miałam okazję bliżej poznać Portugalię, będącą przecież znanym producentem wysokiej jakości win. Niestety, klient masowy z tym krajem kojarzy głównie Porto i Maderę czyli wina bardzo słodkie i wzmacniane. Te słynne wzmacniane wina są wizytówką portugalskiego winiarstwa i znane są na całym świecie
Co warto wiedzieć o Portugalii? Między rokiem 1908 a 1929 status RD (Regioes Demarcadas) otrzymały regiony Bucelas,
Colares, Carcavelos, Dao, Madeira, Setubal i Vinho Verde. W latach
1979/80 status ten otrzymały regiony Bairrada, Algarve i Douro (w
odniesieniu do win stołowych, nie związanych z Porto). Od momentu wejścia Portugalii do Unii Europejskiej obowiązuje status DOC. Na chwilę obecną według zasad klasyfikacyjnych najlepsze wina portugalskie maja status DOC oraz IPR. Posiadają go m.in.:
- Vinho Verde
- Douro
- Dão
- Bairrada
- Bucelas,
- Colares,
- Carcavelos
- Setubal
- Region Alentejo (Alentejo ma 8 subregionów, a wśród nich status DOC posiadają : Portalegre, Borba, Redondo i Reguengos i Vidigueira).
Warto zauważyć, że Portugalczycy przywiązani są do swych rodzimych szczepów. Tworzą one doskonałe kupaże ze szczepami międzynarodowymi (takimi jak merlot czy cabernet sauvignion) jak i innymi lokalnymi szczepami portugalskimi. Tradycyjne winnice portugalskie to mieszanka niezliczonych szczepów. Wiele lat temu winiarzom zależało przede wszystkim na osiągnięciu jak największej wydajności z winnicy. Wina produkowano więc bez jakichkolwiek regulacji jakościowych. Obecnie bardzo wiele się zmieniło.
Do najsłynniejszych czerwonych szczepów zalicza się:
-
Touriga national --> Daje wina o wyraźnie wyczuwalnych owocach, o
mocnych, ale eleganckich, krągłych taninach, które sprawiają, że wino
ma duży potencjał starzenia.
Touriga franca --> doskonale znosi klimat charakteryzujący się gorącymi suchymi latami i chłodnymi mokrymi zimami. Robione z tego szczepu wina charakteryzują się znakomitym bukietem. W mieszankach nie dominuje, za to przynosi długi, przyjemny finisz.
Tinta roriz --> w Hiszpanii szczep ten nosi miano tempranillo. Wcześnie dojrzewa dając głęboko ciemne finezyjne wina z dobrą długą końcówką.
Tinta barocca --> silny szczep pozwalający wyprodukować naprawdę duże ilości doskonałych słodkich, esencjonalnych i bardzo ciemnych winogron. Stosowany by zwiększyć objętość mieszanek.
Najsłynniejsze szczepy białe:
Alvarinho--> Daje wina mocniejsze niż pozostałe szczepy. Dlatego zwykle używany jest do produkcji win jednoszczepowych. Tłuste, miękkie i bardzo mineralne z aromatami owoców, kwiatów, orzechów. Takie, które mogą poczekac na wypicie nawet kilka lat.
Loureiro --> Daje wina mocne o pełnym ciele, pacnące, od cytrusowych po kwiatowe. O trwałym smaku.
Arinto -->Daje wina o trwałym smaku, pełnym, zharmonizowanym i świeżym. Z aromatem owocowo- roślinnym.
Azal --> Daje wina o jasnym, zielonkawym kolorze, niezbyt mocne, świeże, aromatyczne o pięknie zbudowanym harmonijnym ciele.
- Quinta do Cardo Touriga Nacional Reserve 2009, DOC Beiras, João Correa/ Nuno do Ó.
2. Casa
da Urra 2009, VR Alentejo, Paolo Nigra.
Czerwone
wytrawne wino. Zbudowane na: aragones, alicante bouchettrincadeira,
alfrocheiro, touriga national. Kolor przyjemny, intensywny. W zapachu wyczuwalna delikatna owocowa nuta. W smaku bardzo dobre. Szczególnie polecam.
3. Valle
Pradinhos 2007, VR Trás-os-Montes, Rui Cunha
Wino czerwone, wytrawne. Bazuje na szczepach: touriga nacional, tinta amarela i cabernet sauvignon. I tym razem wino charakteryzowało się niezwykle intensywną czerwienią. Zauważalne były również delikatne fioletowe refleksy. Lekko owocowo-waniliowa nuta smakowa. Dzięki temu wino wydawało się słodsze w smaku od poprzedników. Duży plus.
4. Quinta
das Marias Encruzado „Barricas” 2010, Peter Viktor Eckert
Doskonałe białe
wytrawne wine. Zbudowane na szczepie encruzado. W zapachu delikatne, lekko słodkie. Podobnie w smaku. Wino dość mineralne.
Dodatkowo, w czasie degustacji mieliśmy okazję spróbować tradycyjnych wyrobów garmażeryjnych. Znalazły się wśród nich doskonałe szynki długo dojrzewające, wędzone wędliny, sery (owcze, kozie), miody, konfitury, aromatyczne oliwy i chleby.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz