niedziela, 24 sierpnia 2014

Aperol

Uwielbiam Aperol. Nie jest niestety popularny w naszym kraju - szerzej znany jest szczególnie wśród osób, które miały okazję spędzać wakacje lub mieszkać we Włoszech. W Polsce Aperol  odszukać możemy na półkach niektórych dobrze zaopatrzonych sklepów z alkoholem lub w sklepach z włoskimi produktami. Niestety, jego cena jest zazwyczaj znacznie wyższa niż w kraju jego pochodzenia... 

Aperol charakteryzuje się słodko-gorzkim smakiem i intensywnym pomarańczowym zabarwieniem. Stanowi bazę dla jednego z popularniejszych włoskich drinków czyli "aperol spritz" (o którym pisałam już w zeszłym roku).

Aperol odznacza się niską zawartość alkoholu tj. 11%. Jego dokładny skład nie jest jednak znany. Wiadomo jednak, że jest on połączeniem kilku różnych ziół i korzeni, które nadają mu interesujący posmak pomarańczy i rabarbaru. 

Aperol można pić solo, jednak najlepiej sprawdzi się jako składnik drinków. Poniżej przedstawiam moje ulubione koktajle alkoholowe z jego udziałem:

  • APEROL ORANGE:
aperol 40ml, sok pomarańczowy, kostki lodu

Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i dopełniamy sokiem pomarańczowym, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.

  • APEROL CRANBERRY:
aperol 40ml, sok żurawinowy, kostki lodu

Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i dopełniamy sokiem żurawinowym, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.

  • APEROL SODA
aperol 40ml, woda sodowa, kostki lodu

Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol i odrobinę wody sodowej, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.

  • APEROL ITALIAN SLING
aperol 40ml, gin 30ml, sok pomarańczowy, woda sodowa

Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wlewamy aperol, gin, wodę sodową oraz sok pomarańczowym do smaku, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.





 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz