Na początku grudnia 2017 r. na zaproszenie Ambasady Australii oraz Jacob's Creek miałam okazję wziąć udział w Australian Wine Enthusiasts SO ciety MEeting (AWESOME) - cyklicznym spotkaniu dla miłośników win.
W czasie degustacji mieliśmy okazję porównać cztery różne etykiety: Shiraz i Cabernet Sauvignon w wersji Double Barrel oraz ich klasyczne wersje - „reserve”.
Co charakteryzuje wina Double Berrel? Są to czerwone wina, które po starzeniu od 12 do 18
miesięcy w beczce, przelane zostały na okres 6 tygodni do beczek po whisky. Jaki jest efekt? Według mnie zaskakująco dobry.
Naszym faworytem okazało się Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz 4th Vintage. Niezwykle łagodne
w nosie. W ustach intensywnie czuć aromat wiśni i wanilii. Smaki te przeplatają się z posmakiem czekolady i przypraw korzennych. Jak dla mnie wino doskonałe. Co ciekawe, zaskakuje jego "moc" tj. zawiera niemalże 15 % alkoholu.
Wina te od niedawna pojawiły się w sieciach polskich supermarketów. Dostępne są m.in. Leclerc, Piotr i Paweł, Makro.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz