Na Sycylii śniadanie bardzo często jada się poza domem. Nie
sposób oprzeć się pokusie, kiedy przechodzi się koło kolorowych witryn
prezentujących najwspanialsze słodkości kuchni sycylijskiej, takie jak cannoli,
cassata czy ravioli dolci (smażone w głębokim tłuszczu rurki wypełnione słodkim kremem).
Jednym z najpopularniejszych barowych śniadań jest brioche z granitą. Brioche to słodki wypiek drożdżowy który przygotowuje się przy użyciu dużej ilości masła i jaj. Posiada ona charakterystyczne
uwypuklenie na wierzchu. Sycylijska granita to deser konsystencją
przypominający dobrze nam znany sorbet. Przygotowuje się go z cukru, wody oraz aromatów
smakowych. Do przyrządzenia granity używa się wyłącznie naturalnych składników.
Nie zawierają żadnych dodatków chemicznych i sztucznych barwników. Jednak z pewnością możemy spodziewać się iż do ich użycia wykorzystano miejscowe owoce lub orzechy... oraz tego, że ich smak będzie niesamowity - soczysty i intensywny! :)
Miłośnicy słodkości nie powinni jednak ograniczać się
wyłącznie do tej propozycji. Inną opcją śniadaniową jest gorący croissant wypełniony mleczną
czekoladą, kremem z serka ricotta, pistacji, owoców lub wanilii. Obowiązkowo w
połączeniu z cappuccino lub caffè latte. Są to bowiem napoje kawowe, które
wypada konsumować wyłącznie we wczesnych godzinach porannych. Zamówienie ich w
po południu jest oficjalnym oznajmieniem iż, jest się „straniero” (wł. obcokrajowcem). Rodowity
Włoch nigdy nie zdecyduje się na mleczną kawę po godzinie 12:00. Po obiedzie lub kolacji sięga się wyłącznie po caffè (tak często mówi się na - dobrze u nas znane - espresso).
Na śniadanie przygotowywane w domu składają się głównie
różnego rodzaju biscotti. Świetnie sprawdzą się tutaj cantuccini. które maczane
w kawie, herbacie, mleku lub winie (ale to już z pewnością nie przy śniadaniu! :-) ) stają się doskonałą przekąską.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz